Lage rugpijn

Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het is niet altijd duidelijk hoe lage rugpijn ontstaat. Mogelijk zijn overbelasting en/of een verkeerde beweging of houding een oorzaak. In sommige gevallen kan sprake zijn van hernia.

Klachten en symptomen bij lage rugpijn

Bij lage rugpijn heeft u pijn in uw onderrug die kan uitstralen naar uw bil of been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan pijnlijk zijn. Waar rugpijn vandaan komt, is lastig om aan te geven. Meestal is er geen sprake van ziekte of blijvende schade. Rugpijn kan een vervelende invloed hebben op uw dagelijkse leven, maar het is prettig om te weten dat rugpijn in de meeste gevallen vanzelf overgaat.

Hernia

Wanneer u naast pijn in uw rug ook uitstralende pijn in één of beide benen, de rug en/of de bil heeft tot onder de knie (soms tot in de voet) en de pijn erger wordt bij persen, hoesten of niezen, kan het zijn dat u een hernia heeft. Een tussenwervelschijf drukt dan op één van de zenuwbanen van het centraal zenuwstelsel. Het is raadzaam om uw huisarts of een fysiotherapeut te raadplegen. Bij zeer ernstige herniaklachten kan een operatie nodig zijn.

Hoe vaak komen rugklachten voor en bij wie?

Lage rugpijn komt veel voor. Tussen de 50 en 90% van de volwassenen zal ooit in zijn leven een episode van lage rugpijn doormaken. Jaarlijks is dit ongeveer 20% van de bevolking. Sommigen krijgen maar één keer rugklachten, bij anderen komen de klachten geregeld terug.

Wat zijn risicofactoren?

Onder andere de volgende factoren kunnen de kans op rugpijn vergroten:

  • Te weinig lichamelijke activiteit
  • Lang in één houding zitten of staan (bijvoorbeeld repeterend werk)
  • Plotselinge, hevige inspanningen
  • Blootstelling aan veel trillingen (bijvoorbeeld door trillende voertuigen of machines)
  • Overgewicht
  • Stress

Wat kan ik zelf doen bij rugpijn?

Lage rugpijn gaat meestal vanzelf over. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs langdurige/hardnekkige rugklachten genezen meestal binnen zes tot twaalf weken.

Het belangrijkste advies is om zo normaal mogelijk te blijven bewegen, ondanks dat dit lastig kan zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat níet bewegen meer kwaad doet dan goed. Blijf dus bewegen, maar forceer niets. Zwaar huishoudelijk werk, zwaar tillen of lang in één houding staan of zitten kunt u beter vermijden.

Het helpt om af en toe te wisselen van houding of een stukje te lopen. Vergeet niet om rustmomenten te nemen om ook te ontspannen. Stress zorgt namelijk voor een gespannen houding. Dit vergroot de kans op rugklachten. Bedrust is meestal niet nodig, maar soms kán het gewoon niet anders. Probeer in ieder geval om niet langer dan twee dagen in bed te blijven, anders wordt uw rug stijf en zijn uw spieren niet meer gewend aan beweging en inspanning.

Bij veel pijn kunt u pijnstillers nemen. Gebruik pijnstillers liefst maar enkele dagen en in ieder geval niet langer dan 12 weken. Neem contact op met uw huisarts of fysiotherapeut als de pijn na een week nog steeds erg hevig is of als het slechter gaat. Ook als bewegen na drie weken nog onvoldoende lukt, als de pijn uitstraalt tot onder de knie, als de kracht en/of gevoel in uw been afneemt of als u problemen krijgt met plassen, neemt u contact op met uw huisarts of fysiotherapeut.

MedPlus Fysiotherapie en Manuele Therapie Kruithof 

Beweegzorg met een plus!

Frans-Jan Kruithof is fysiotherapeut & manueel therapeut en eigenaar van de fysiotherapiepraktijk aan Avenue Carnisse 49. Hij verhuisde een half jaar geleden naar dit nieuwere en ruimere pand in Barendrecht en opende gezondheidscentrum MedPlus in Dordrecht. Deze uitbreiding beantwoordt de toenemende vraag van patiënten naar gespecialiseerde beweegzorg die verder gaat dan een klacht behandelen. Frans-Jan Kruithof: “Mensen zijn zich steeds meer bewust van het belang van bewegen voor een lang en gezond leven. Bewegen is een belangrijke voorwaarde voor een goed leven, het heeft bewezen een positief effect op je fysieke en mentale gestel!”

Niet vrij bewegen?
Maar wat als je niet vrij kunt bewegen? Spierpijn, een blessure of chronische klachten kunnen je mentale gestel beïnvloeden maar andersom net zo. Kruithof: “Wij zijn specialist op het gebied van bewegen en het behandelen van klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, (lage)rugpijn, maar ook schouder, knie, polsklachten en (sport)blessures. Om iemand zo goed mogelijk te kunnen helpen kijken wij in de eerste plaats naar de mens, niet naar de klacht. Hoe kunnen wij hem of haar helpen soepeler te (blijven) bewegen en zo meer te kunnen genieten van een mooier leven.”

Zorg op maat
Afhankelijk van de wensen, lichamelijke situatie en  mogelijkheden. wordt er en  behandelplan op maat gemaakt. De specifieke behandeling, advies en oefeningen  zorgt ervoor dat men al snel weer beter kan bewegen. Naast Fysiotherapie behoort ook manuele therapie, sportfysiotherapie en dry-needling tot de behandelmethoden. Kruithof: “Vaak is met het oplossen van de klacht de weg vrij naar soepel bewegen. Dan is het vervolgens van belang niet in oude en slechte gewoontes terug te vallen. Adviezen en oefeningen moeten dat voorkomen, hier is dan ook veel aandacht voor. Om klachten voor te zijn, komen ook steeds vaker mensen bij ons voor preventieve zorg. Ook hebben we een aantal topsporters onder behandeling die we begeleiden zo fit mogelijk te zijn en blijven!”

MedPlus Fysiotherapie en Manuele Therapie Kruithof biedt fysiotherapie, manuele therapie, sportfysiotherapie en dry-neelding. Een afspraak maken kan altijd op korte termijn via 0180 – 745791 of kijk voor meer informatie op www.kruithoffysiotherapie.nl

MedPlus Fysiotherapie en manuele therapie Kruithof